Cu banii ăștia du-te la aprozar !

Cu banii ăștia du-te la aprozar !

Mi-am adus aminte azi de un moment haios, dar care pe mine, unu’, m-a scos din rădăcini rău. Era cu o zi înainte să mergem la Pietrele lui Solomon și trebuia să iau bilete de rată din gară. Ca omu, conștiincios, aveam în portofel o hârtie de 50 de lei, cred că era și ultima de altfel :)) și vreo 8 lei: 5 hârtii de 1 leu și restu’ mărunt, 2 monede de 50 de bani și restu’ de 10 și de 5 bani. Voiam să scap de ei și sincer nu simțeam nevoia să schimb o hârtie de 50 pentru 4 bilete de RATBV. Și mă duc încrezător la baracă din gară, la cotețul ăla de 1 pe 1 în care dacă te bașești pute a primavară o lună și comand 4 bilete sau 2 cu 2 sau 4 călătorii (mai sunt unii vânzători atât de retardați încât nu înțeleg ce vrei să le spui :)) și întind banii. La care ea, ca o vacă fară minte: “Pe ăștia îi dai la piață, nu mie aici”, și bineînțeles ca a spus-o pe un ton imperial. M-am uitat consternat la ea și i-am zis: “Nu vă supărați, dar ăștia nu sunt bani ?” Și a repetat în prostia ei aceeași placă, să mă duc la aprozar cu banii că nu îmi va da nimic. Așa am fost nevoit să schimb 50 de lei pentru o incompetentă, care nu face toata ziua altceva decât să stea pe scaun și să vorbească urât cu oamenii ce cumpara prostia aia de bilet de 2 lei. Nu am nimic cu indivizii și nu îi judec, dar e prea de tot.

Când om ajunge și noi să fim civilizați, să răspundem și să întrebăm ca oamenii, să avem măcar acel minim de respect fără să jignim sau să ne comportam ca animalele în junglă ? Nimeni nu e prinț și nimeni nu e cerșetor față în față ! Suntem egali, futu-vă-n gura de idioți !

După mintea acestei femei fara rațiune ar trebui să semnam o petiție și să plătim numai la aprozar cu mărunt, cu monede de 10 și 5 bani. Sau să ieșim în stradă pentru că guvernul a introdus monedele de 5 și 10 bani. Ilar…

Altă inepție: dacă nu sunt folosite monedele astea, de ce mă-sa mare mai sunt în circulație ? Altă treabă nu mai avem și noi ? Pe bune acum, faceți un test: mergeți în gară sau oriunde găsiți un cerșetor și dați-i câteva monede de 5 bani, nu știu, câteva, 5-6. Vedeți ce reacție are ? Mie mi-e rușine, cu toate că și eu am dat la magazin, dar niciodată fară vreo hârtie sau monede mai mari. E un paradox și o stare a lucrurilor pe care nu prea o înțeleg. De ce ne este rușine să dăm niște bani care sunt acceptați de BNR, care sunt produși chiar de ei ? E ca și cum americanilor le-ar fi rușine să folosească cenții.

Și pe bune acum, chiar e frustrant. Adică oamenii ăștia s-au chinuit să imprime chipul unui om pe o față și unitatea pe alta, ca noi, ca niște oameni deștepți să le aruncăm. Nu mai zic de cele de 1 ban, alea mici, galbene. Astea chiar nu își au rostul. Adică până penelor, plătim cu cardu mai nou,  cu bonuri de masă, cu hârtii, ce rost mai au cele de 1 ban ? Îmi vine să râd, pe bune.

Dar de dărâmat toneta gloabei ăleia tot aș vrea s-o fac. Știți, pentru noi, întotdeauna când avem o problemă sau când greșim, să zicem față de clienți, ni se cere un supervisor. Cum ar fi ca eu, acum, să mă duc la respectabila doamnă de la RATBV care doarme în scaunul ei moale, de plastic alb, și să-i cer: “Doamnă, cu respect, aș dori să vorbesc cu superiorul dumneavoastră. Ar fi interesant, nu ? Să o vezi ieșind din cotețul ei, închizând casa, făcându-se apoi coada la bilete (că, de, oamenii nu-și bagă banii în automatele de bilete că “dacă rămânem fără”) și auzind mereu înjurături. Dar le-o coc eu !

Trăim într-o țară prea frumoasă pentru a putea face ceva, într-o țară în care respectul s-a făcut în cei 7 ani de acasă, dar care s-a uitat aproape după un an.

Îmi pun deseori întrebarea dacă e ceva anormal cu mine, că sunt politicos și le urez, de exemplu, “o zi bună” vânzătoarelor sau oamenilor din lift pe care nu-i cunosc. Mă gândesc că și vânzătoarele astea sunt obișnuite cu tot felul de neciopliți și când vin eu sau unu ca mine, care cere ceva politicos, să primească în schimb o aruncătură ciudată de privire sau un mesaj necorespunzător. Și te doare, frate ! În loc să-i înseninezi ziua, aia o fi crezând că o iei la mișto. După ce o venit badea Gheorghe la tejghea și o fi cerut “femeie, dă o pâne !” atunci cu siguranță o s-o doară fix în cur de “ziua mea bună” și de amabilitatea mea.

Dacă te dai cu gloata, nu e bine, dacă ești TU, ești periculos sau ești văzut ca un ciudat. În țara asta nu mai poți să fii tu, nu mai poți să ai o identitate, o viață. Ești o marionetă și atât !

Mulțumim!

Dorian Dron

Dacă doriți să revizitați BlogulLor în căutare de noi articole, dați-ne un Like pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare