Tu ce spui când nu ai nimic de spus

Tu ce spui când nu ai nimic de spus

Articol preluat de pe site-ul: Hanul lui Papuc

Deschid word-ul şi mă gândesc despre ce să scriu, ce temă să aleg ca să îmi pot goli mintea înainte de un somn bun ? Şi aparent nu îmi trece prin ţeastă un subiect mai bun decât despre ce scriu atunci când îmi trec prin minte ori prea multe idei, ori deloc. De aceea o sa am nevoie de voi, de cei care ne treceţi pragul hanului şi veniţi să ne împărtăşiţi ba o poveste, ba un banc de stare ori o zicală.

Mă tot întreb, noi, oamenii, aceste fiinţe crescute cu raţiune şi creier, ce caută în permanenţă să se dezvolte, să acumuleze informaţii din toate mediile posibile, ce face el în momentul în care ia o pauză şi ne dă Blue Screen. Ce ne facem atunci ? Căutăm corporal, prin toate simţurile o cale să incităm axonii să ne mai arunce câte o idee sau preferăm să îl lăsăm să dormiteze ? (tot acest experiment este un joc, dar să ne imaginăm că ar fi plauzibil )

Am putea alege fără nicio reţinere a doua opţiune, eu unu aş prefera-o noaptea, când dorm, poate aşa s-ar linişti puţin şi nu m-ar arunca în mii de flash-uri. Cum ar fi să reuşim să punem pe pauză mecanismul cognitiv, să ne urcăm pe un deal, să ne înfigem picioarele în nisipul mării şi să blocăm toate căile de acces spre mintea noastră ? Să o lăsăm să se relaxeze, să nu o mai chinuim ? Să îi oferim şi ei un concediu binemeritat ? Muhahahahah. Am vrea noi să putem comuta pe Schlafmütze, vorba neamţului drag, dar nu merji bre aşa !

Rămânem cu cea de-a doua variantă în care trebuie să găsim o formă de a incita creierul să ne arunce o idee, să colaboreze cu noi. Nu v-aţi simţit niciodată aiurea în tramvai când eraţi cu prietenii şi la un moment dat s-a lăsat o tăcere d-aia nesănătoasă şi corpul vă spunea: Tată, vreau să spun ceva, acum vreau să spun ceva să vadă ăştia că zic ceva inteligent, dar mintea dădea semne de: marş acasă şi bagă-mă în pat că îţi rup dendrita ? Ei, aici e interesant ! Ce spunem când, de fapt, nu avem nimic ce să spunem ?

schlafmuetze

Voi cum procedaţi când vreţi să aduceţi o idee într-un joc social sau într-o pagină Word şi mintea refuză sau începe să o analizeze în 150000 de direcţii şi până la urmă o uită sau o pierde printre alte discuţii ? Eu cel puţin lupt cu mintea mea, care după 8 ore inepuizabile are chef să frece duda în faţa unui serial, să îşi belească ochii pe Facebook sau să asculte o muzică bună. Ce mă fac eu cu ea ? Tare e când mă opun relaxării şi trag de ochi, îi lipesc câte o palmă neuronului şi mă pun să scriu. Dar nu ar fi asta o problemă. Uşor este să deschizi laptopul, mai greu este să te poţi concentra, să îţi focusezi gândurile în faţa unei pagini şi să nu îţi laşi encefalul să o ia după ce face vecinu’ sau ce poze a pus în online. Aşa mai poţi spera la un minim de putere şi la un maxim de efort. Nu e uşor să simţi că durerea persistă în tâmple, dar tu vrei să expui o idee. Asta e faza, ca şi atunci când îţi propui să creezi ceva, să lupţi pentru o idee pe care vrei să o implementezi şi să o duci undeva, eeiii, tocmai atunci te trezeşti că mintea, care cu câteva ore înainte era odihnită, nu îţi dădea pace, dă semne că: „that’s all folks” şi sănătate şi virtute, că avem ce bea şi ce mânca 🙂

Îmi place lupta cu propriul creier care vrea sa adoarmă, mi se pare cea mai tare fază. De multe ori aţi adormit cu cartea în mână. Aţi observat ce stare nasoală aveţi când vă treziţi şi vă auziţi gândurile: Stau la cartea asta de o lună şi nici măcar primele 50 de pagini nu le-am parcurs. Nu îţi vine să o scoţi din cutia craniană şi să o bagi într-un lighean cu cafea sau să o scoţi în ger să se trezească ?

Revenind, ce mama mă-sii scriem sau spunem când nu avem ce să spunem ? Mergeţi pe amintiri, mergeţi pe ce s-a întâmplat în ziua precedentă, ce aţi făcut la muncă, ce carte aţi mai citit, film, etc. sau o lasaţi să doarmă niţel ? Cu siguranţă se va trezi la spartul târgului cu o idee genială, cu ceva cu care să îi laşi pe toţi „bouche bée”, dar pe care să nu o mai apuci să o zici, că şatra lui papuc a cam tăiat-o în prund după învelitoare şi perne.

Eu aş merge pe un Schlafmütze, dar aştept răspunsurile voastre. Poate mă trezesc cu vreo idee bună şi acest nimic de spus va deveni ceva de spus !

Până atunci, minte liberă !

Dorian Dron

Dacă doriți să revizitați BlogulLor în căutare de noi articole, dați-ne un Like pe pagina noastră de Facebook.

Poze preluate, în ordine, de pe site-urile:

1. society6.com

2. www.fotocommunity.de

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare