Maturizarea a fost redescoperită cu Trooper

Maturizarea a fost redescoperită cu Trooper

Cum măria sa Facebook-ul este dispus să ne ofere zilnic milioane de noutăţi, la una singură pot spune că îmi trebuie o pregătire prealabilă înainte de a o accesa. Şi nu vorbesc aici despre vreun videoclip cu tentă sexuală sau suicidală, ci despre nou apărutele coveruri, ce o parte din ele frizează lipsa bunului simţ şi sunt pompate fară vreo jenă pe gâtul nostru de publicitatea plătită. Dar nici eu nu mă pot abţine. Cum sunt un meloman din fire, nu pot să le las să se piardă în van şi le dau click. Că, de, nu tre’ să aduc şi omuleţului un view? Pe unele le opresc după primele secunde, pe altele le admir şi le dau share, susţinând o dată cu ele şi o anumite calitate a lor. Aş spune că îmi trebuie o pregătire specială înainte de a asculta un cover din simplul motiv că sunt reticent la ideea de cover care sună prost sau poate prea la milimetru după original. Ar mai fi şi ideea că atunci când originalul nu spune nimic, la ce bun să-i mai facem şi un cover?

În schimb, m-aş trăda şi aş trăda şi formaţiile tribut, care sunt peste o simplă imagine a idolilor, dacă m-aş limita la un simplu click, fără a aprofunda fenomenul. Cum ziua de 21 august a trecut pentru unii în mod obişnuit, fără a anunţa vreun eveniment important în viaţa lor, pentru mine ea a avut o semnificaţie aparte. Pe 21 Trooper urma să lanseze Maturizare, o piesă ale cărei teaser şi fragmente filmate randomly pentru promovare le-am urmărit cu interes. Piesa a ajuns în online la data anunţată şi, cum eram la serviciu, mi-am cablat căştile la unitate şi dă-i cu volumul în timpane. Intro-ul era cel din teaser, nimic nou până atunci. După care… booom, primele acorduri din Tudor Gheorghe. Ştiam piesa Maturizare pentru că, spre ruşinea mea, ea fusese prima pe care o ascultasem de la el. Numai că îmi rămăsese în cap titlul Au făcut copiii noştri dinţi, unul dintre versurile refrenului şi îl corelasem cu concertul  Degeaba transmis parcă de TVR.

Toate bune şi frumoase. Piesa îmi era pe plac, instrumentalul din concertul lui Tudor Gheorghe era exemplar, cu pasaje rock, cor şi orchestră simfonică, ce mă şi atrăseseră iniţial şi nici nu aveam cum să pornesc de la premisa că Trooperii vor scoate o variantă sub nivelul originalului.

Sursa video: YouTube

Iar premoniţia s-a adeverit după primele secunde. Piesa din concertul lui Tudor Gheorghe a primit un sound proaspăt, în linie cu live-ul, reuşind să transmită emoţia care stă la baza concepţiei. Trooper a redescoperit o piesă de referinţă şi a dus-o şi în cealaltă partea a publicului. Dacă mulţi sunt cei care cumpără biletele lui Tudor Gheorghe, dar au o anumită reţinere când vine vorba de muzica rock, Trooperii au luat tinerii şi i-au condus către muzica artistului ce poate susţine zeci de concerte fără să repete aceeaşi piesă.

De ce am fi avut nevoie de un cover la piesa Maturizare? Poate asta ar fi întrebarea care multora nu le dă pace.

Maturizare este piesa care a venit înspre Trooper şi băieţii şi-au însuşit-o ca făcând parte din viziunea lor, fără a uita să menţioneze autorul ei. Despre Trooper vorbim acum ca despre o formaţie manifest, ce caută să trezească adormiţii păcăliţi la alegeri şi să le arate mizeria în care se scufundă. Trooper a devenit un reper în muzica noastră şi pentru a-mi susţine ideea nu trebuie decât să căutaţi pe YouTube piese ca: Doar Voi, Corupţia Ucide, Nopţi, Tari ca munţii, În ziua a opta, Pe aici nu se trece, Până când moartea ne va despărţi şi multe altele.

Trooper a căutat să-şi menţină cerebralitatea şi să arate cu degetul către nimicurile care caută şi vor căuta să ne distrugă. Ar trebui nu numai lăudată acţiunea lor, ci şi urmată. Fie şi din acest motiv de suprafaţă, piesa lui Tudor Gheorghe se potriveşte pe stilul băieţilor. Mesajul Maturizării nu trebuie prezentat în amănunt. El este cât se poate de simplu şi cu impact gigantic. Copiii noştri muşcă din bunici şi din părinţi într-o societate permisivă, într-o societate care caută uniformizarea, unde nu ai voie să îţi spui părerea pentru că o poţi schimba şi pe a altora şi astfel poţi deveni duşmanul poporului, ca pe timpul „odioasei dictaturi”.

Piesa Maturizare nu trebuie văzută ca pe o structură muzicală distinctă, ci ca pe o parte din întregul numit Trooper. În ultimul an băieţii au ales piese reprezentative pentru „şira spinării” noastre pe cale de dispariţie şi le-au făcut cinste compozitorilor originali. Nunta lui Phoenix, Nopţi a lui Valeriu Sterian, Ştefan cel Mare şi Testament, piesele băieţilor de la Chrome Dioxid şi acum Maturizare a lui Tudor Gheorghe se înscriu într-o traiectorie de la care Troopeţii nu se dau bătuţi.

Sursa video: YouTube

Pe lângă mixajul de calitate al piesei şi performance-ul exemplar, Trooper a introdus tehnologia 360º cu suprapunere de planuri, după ce Voltaj lansase un videoclip asemănător pentru campania naţionalei de fotbal de la Euro 2016. Este însă prima formaţie care foloseşte cadrele juxtapuse, membrii apărând şi dispărând oriunde ar fi centrul atenţiei. Că Trooper caută de fiecare dată să îşi surprindă fanii nu mai este de mult o noutate. Şi le iese, pentru că pun pasiune în ceea ce fac şi sunt devotaţi meseriei lor.

Aşa că, zic eu, să ne revedem cu bine la concerte, să ne încântaţi şi pentru următorii 100 de ani şi să aveţi liniştea necesară să creaţi piese pentru un „popor astmatic”, vorba celor de la Subcarpaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare