Unde e limita de jos a incompetenței?

Unde e limita de jos a incompetenței?

Problema- Un copil care tocmai a dat bac-ul s-a sinucis pentru că a picat la română. Înainte să se sinucidă, a depus contestație. Nu a mai așteptat însă rezultatul. La contestație a luat 8.20.

Vinovați ar fi mulți- de la părinți, care sigur l-au certat cam cu ”cum să pici bacul la română, că e limba mă-tii futuți soarele mă-tii de copil’, la imaturitatea lui emoțională care l-a făcut să reacționeze impulsiv (dar din nou, această imaturitate emoțională trebuia ghidată de cineva, la o vârstă atât de fragedă). Nu este primul caz de copil care se sinucide pentru că nu ia un examen, dar tare aș vrea să fie ultimul și tocmai de-asta zic:

De la o notă mai mică de 5 până la 8.20 e o diferență mare. Foarte mare. Ce a făcut oare ”profesorul” ăla care a corectat lucrarea inițială? Am câteva rânduri pentru el

Prietene, sunt nou în breaslă. Și oameni ca tine mă fac să mă gândesc sigur dacă merită. Pentru că elevii sunt slabi și dezinteresați ca tendință generală. Dar cum dracu să fie altfel când au parte de incompetenți ca tine? Nu te supăra, tu când corectezi ceva, dormi în papuci?! Orice test are un barem. La naiba, pe ăsta nici măcar nu l-ai făcut tu. Ți l-a dat ministerul de-a gata. Ca la proști. Da uite că ai fost mai prost decât toți proștii.

Respect meseria asta mai mult decât oricare alta de pe pământ. Dacă intru în clasă, o fac pentru că mi-e drag de copii. Evident că nu de toți. Dar ei nu trebuie să știe asta. Dar tu oricine ai fi, nu meriți să te numești profesor. În esență meseria asta e una nobilă, chiar dacă și-a pierdut mult din valoare. Dar oare nu și-a pierdut din valoare datorită loazelor ca tine?!

Toți corectăm lucrări. Mai mult, ești prof de română. Deci pot presupune că matematica nu e cea mai bună prietenă a ta. Pot accepta că ți-au scăpat pe undeva 50 de sutimi și ai pus 4.50 în loc de 5 pe muchie. Dar 3 puncte jumate diferență? Bun, o să-mi zici că ai corectat sute de lucrări în ziua aia, că ai amețit, că nu mai știai de capul tău. Ieși 10 minute afară, bea o cafea, fumează o țigară, fă ceva să te deconectezi un pic și du-te înapoi și fă-ți meseria cu simț al răspunderii. O să zici și că ai lucrat 10 ore în ziua aia. Ghici ce?! În privat se lucrează aproape zilnic câte 12 ore, cu ochii într-un monitor, cu task-uri peste task-uri care nu se mai termină și abia dacă ai timp să te duci la baie. Dar asta e o realitate pe care tu nu o cunoști.

De-asta te plângi de salariu, Și probabil te-ai plâns și că nu s-or da bani în plus pentru corectarea bacalaureatului. Și și-ai zis că faci cum o fi, că și așa nu contează ce iese. Ei, uite că a contat. Știi cât? Exact cât viața unui copil.Există în lege un lucru care se numește sinucidere indusă. În literatură, că tot ești prof de română, există și sintagma de crimă morală (parcă era vorba despre asta prin Moara cu Noroc a lui Slavici). Exact asta ai făcut.

Poți să dormi liniștit noaptea? Desigur, nu te faci vinovat de instabilitatea emoțională de moment a unui copil de 17 ani. Dar incompetența ta a cauzat-o!! Cum e posibil mă, cu baremul în față, repet, să uiți să acorzi 3 puncte jumate?!

Există unii profesori care din lipsă de chef, rutină, din obișnuința de a se considera gunoierii societății, din cauza salariului, strică viitorul unor copii. Știi, sistemul educațional e foarte permisiv cu tine. Te îngroapă în hârtii, e adevărat, dar îți oferă o autonomie pe meseria ta mai mare decât oricare alta. Dacă o gestionezi prost, uite unde se ajunge. Și ca s-o lămurim odată și p-aia cu salariu, când ai decis să fii prof știai că salariul e mic. Nu e ca și cum ți-a promis cineva 4000 de lei în mână și te-ai trezit că de fapt îți dă 1200 de lei.

Ai două opțiuni- ori îți faci meseria cu răspundere ori găsește altceva. Se poate să fii atât de ruginit de rutină, încât să nu știi să faci altceva. Dar dacă așa e cazul, mai bine cerșește la colț de stradă decât să omori un om pentru că nu ești în stare să corectezi o lucrare. Da, ai salariu mic. Dar pentru ce dracu îl iei, ca să omori oameni?!

Unde e limita de jos a incompetenței?

Un coleg scârbit.

 Răzvan Anton

Poză preluată de pe site-ul:

memegenerator.net

 

Articole asemanatoare