BACu trece, pietrele rămân(e), se știe !

BACu trece, pietrele rămân(e), se știe !

M-am apucat de acest articol ca urmare a veşnicei probleme educaţionale: Poate că de multe ori v-aţi întrebat de ce în fiecare an învăţământul se duce pe apa sâmbetei şi apar mii de perle la Bac-ul nostru drag ? Nu pot emite o valoare globală, raportată la toate domeniile de activitate didactică, dar pe Limba şi literatură română vă pot da câteva informaţii,ce sper eu că pot fi aplicate şi de ceilalţi profesori. Şi nu pot, sincer nu pot, să nu mă ambalez şi să nu le zic vreo două cuvinte de dulce comuniştilor din sistemul educaţional, care în afară de a stă cu curu în scaune de lux şi a propune orice inepţie ce le trece prin cap, dimineaţa, când stau pe buda şi se ţin cu mâna de nas, nu fac altceva decât să se plângă de ce proşti sunt elevii şi de ce rezultate slabe au ei. Păi staţi, mai fraţilor, să analizăm un pic problema pe toate părţile. Şi începem, lămurind unele aspecte ce ţin de materia la care am cât de cât habar, puse în ordinea fluxului memoriei:

Trăim în 2014, an în care tehnologia a avansat atât de mult încât în câteva secunde, stând pe stradă, poţi afla tot ce se întâmplă în lume în timp real, în care îţi pui nişte ochelari şi ai posibilitatea de a coordona lumea cu privirea sau de a-ţi privi, de la încheietura mâinii, ceasul ce funcţionează ca telefon sau cu care îţi poţi coordona bătăile inimii şi voi, voi, mă înapoiaţilor, staţi de ani de zile în aceiaşi mocirlă a incompetenţei. Măi dragi profesori sau tovarăşi de liceu, nu vă e un pic de ruşine să predaţi aceeaşi mizerie de programă de secole, de pe timpul lu’ Ceaşcă ? Păi cum să nu mă enervez, cum să NU mă enervez când îi văd pe prichindeii ăştia de generală care stau şi freacă tableta sau iphone-ul şi îşi rup degetele rulând sau aşteptând din secundă în secundă o noutate pe Facebook şi la şcoală ascultă Căprioara de Emil Gîrleanu ? Păi cum să nu fie perle la Capacitate sau la Bac, că şi eu le-aş zice vreo două ? Adică ăştia îşi holbează ochi pe ţaţele lu Draguseanca sau se uită la Capatos şi voi, profesorii, vreţi să îi educaţi în spiritul sacrificiului, al protecţie şi responsabilităţii din Căprioara. Păi cum să nu iasă un mesaj cu, scuzaţi limbajul: mă fut în ea de căprioară şi de puiul ei că nu mă interesează, dacă a fost curvă panarama şi s-a dus în gura lupului. Păi şi, fraţilor, are dreptate sau nu?! Asta e vremea noastră !

Sau cum să nu fie cu mădularele în erecţie când văd o bunăciune pe o pagină de Facebook sau la tv şi bietul Ion încearcă şi el acolo pe plita din bucătărie să îi provoace o oareşce plăcere Anei (şi apropo, Ion încă mai e citit doar pentru pasajul ăsta). Cum să nu fie toţi luaţi la mişto ?! Păi de ce atâta Eminescu şi alţi poeţi care au scris literatură noastră acum zeci de ani şi pe ăştia noi nu îi bagă nimeni în seamă ? De ce nu vezi o alternativă, de ce trebuie să ne îndoctrinăm cu prostie şi să rămânem în ea ani de zile ? Literatura a evoluat, copiii generaţiei acesteia dacă vor să citească, vor să citească ceva care să le fie familiar, nu cum şi-a băgat Ion mâna în pământ şi şi-a mozolit degetele şi Ana, săraca, s-a spânzurat de şură, de atâtea şi atâtea necazuri. O să spună într-un comentariu că: ţăranu’ de Ion, după ce că avea izmenele rupte în cur, mai avea chef şi de nebunii cu Ana, să se cotarceasca cu asta şi să îi fure banii ca să Facebooko recupereze pe Florica, că asta era bunăciune mai mare! Ha ha ha ha, aşa o să spuneţi şi o să îl picaţi de nu o să se vadă.

Dar vedeţi în primul rând în ce ţară trăim, în ce timp trăim şi analizaţi de două ori înainte să daţi cu el de pământ. Ce puii mei fac profesori (nu generalizez, dar totuşi) cu operele marilor clasicilor ? Ce fac ? Le citesc elevilor un pasaj şi hai să îl analizăm, să scoatem figurile de stil, să facem un comentariu şi bla bla. Păi cum să nu îl ia somnu’ mă, cum ! Ia bagă-i un pasaj din operă dintr-o filmare, chiar dacă e demodată şi pune-l să analizeze. Lasă-l să gândească liber şi nu îi băga numai citate în cap, prostii care nu îţi aparţin, tâmpenii pe care alţii le-au spus stând într-un fotoliu cu o pipă cu opiu în gură, trăgând pe nas sau făcându-se praştie. De ce nu arătaţi adevărata faţă a autorilor ? Ce dacă unu a fost rupt în gură de beat şi altul o futea pe gagică-sa celui mai bun prieten de-al sau (nici nu bate la ochi că e vorba de Eminescu, Caragiale şi Micle) ! Arată-le cum sunt scriitorii adevăraţi, apropie-i de ei dacă vrei să se identifice cu un model, dar nu îi spăla pe creier la nesfârşit cu uniunea cosmică dintre om şi natură şi setea de pământ şi de iubire şi alte prostii. Arată-i că aşa era lumea, asta se scria, asta era mentalitatea noastră înapoiată care nu a fost în stare decât să ardă etapele şi să aibă o literatură de import ! Bună, ce-i drept !

Ca nu se trezea ţăranul din curul curţii să inventeze ceva, dacă nu avea măcar habar de ce ieşise pe piaţa occidentală. Dă-i în continuare cu Ion şi Otilia şi Moromeţii şi ce mai vrei tu, dar bagă-i pe gât şi un roman postmodern ! Dă-i un Cărtărescu, dă-i o literatură care să îi fie mai aproape, să vadă că există şi altceva mult mai complex şi mai apropiat de generaţia lui. Rupe gură târgului cu un Ruse cu Soni sau mai recentă Zaraza care chiar trimite la perioada interbelică. Dă-le alternative să vadă lumea prin alţi ochi. Dacă e interesat de sex, adu-i Nemerovschi sau Teleşpan, chiar dacă amândoi merg până la limita suprasaturaţiei. Nu ştiu, caută să te reinventezi, tu ca profesor, lasă ce ai învăţat şi vezi ce se mai scoate. Nu poţi să predai o viaţă întreagă cosmosul lui Eminescu, dacă tu nu mai ştii că în literatură prezentă un băieţaş de cartier se pişă pe el de cosmos şi e lipit de perete şi făcut poştă de gangsteri. Dă-le Ion şi incită-i să citească şi o carte din nouă generaţie, că să aibă cu ce compara! Sunt absurd ?!

Eu nu înţeleg de ce profii rămân consternaţi când le văd perelele proprilor elevi ?! Bun, rămâi, într-adevăr, dacă te aştepţi că x sau y să le dea, nu şi dacă unu pe care l-ai văzut că e cât de cât atent o face ! Şi nu e vorba doar de a învăţa sau de a căuta strategii de învăţare pentru ei ! Vă spun eu, dragi profesori de liceu, care e cea mai mare problemă: ELEVII SUNT PLICTISIŢI ! Voi nu sunteţi, când repetaţi ca o bandă magnetică aceeaşi melodie la nesfârşit ?! Cum să nu aibă oroare când ştiu că iar pică Eminescu, pentru a miliarda oară la examenul de BAC ! Dar mai da-l în plm (a se înţelege palincă la măsea) de Eminescu ! M-am săturat de el !

Da, nimeni nu îl va mai citi vreodată pe marele nostru poet naţional care, apropo, era un analfabet (informaţie confirmată în critica de specialitate, aia pe care niciun prof din liceu nu vrea să o arate) după ce va da bacul ! Mă, şi când mă refer la nimeni, chiar nu glumesc ! Dă-i, mă, copilului ceva cu care să se identifice, ceva ce să îi rămână în cap ! Chiar şi o imagine !

Şi pentru că nu vreau să par că distrug totul fără a pune ceva în loc, faceţi, dragi profesori, în aşa fel încât să combinaţi metodele ! Vreţi să faceţi o istorie a literaturii care să nu fie plictisitoare ? Găsiţi soluţii să îi ţineţi pe elevi aproape ! Băgaţi secvenţe dintr-un film, puneţi câteva minute dintr-un audiobook, apropiaţi-i de pasaje care sunt adiacente de orizontului lor de aşteptare şi cu siguranţă la bac nu vor mai scrie că Luceafărul e un român compus din 130 de versuri sau alte bazaconii. Pentru că asta le oferiţi, astea sunt mesajele pe care ei le primesc de la voi, din păcate: câte versuri are Luceafărul ? Câte a vrut autorul, o să răspundă unu şi va avea dreptate ! Pentru că nu câte strofe are importantă, mă oameni buni; da, are şi numărul o relevanţă dacă analizăm la microscop o poezie, dar învaţă-l, frate, educă-l să înţeleagă o poezie, nu că poetul a vrut să spună în prima strofă că … !

Mama mă-sii de poezie ! Fiecare vers are un rol în poezia în ansamblu, fiecare cuvânt reprezintă o viziune a autorului, un univers pe care l-a creat. Iar dacă iei rând cu rând şi îl înţelegi, o vei descoperi, vei vedea că are ceva care o să va atragă şi pe voi, dascălilor, nu numai pe elevi ! Repet, nu dau lecţii nimănui şi nu vreau să par răuvoitor, dar m-am săturat de jocul ăsta murdar între părţi. Te simţi ca într-un război în care unii au o informaţie, uneori updatată, însă de cele mai multe ori perimată şi ceilalţi care au tehnologia, informaţia la câteva secunde distanţă şi care sunt plictisiţi. Cine câştigă ? Aţi vrea să fiţi voi, dascali dragi, dar nu e aşa.

hipster-eminescu

Nu le iau apărarea elevilor, nu înţelegeţi greşit ! Mulţi habar n-au pe ce lume trăiesc şi aşa o să rămână poate toată viaţă ! Poate “o să aibă tata bani” şi o să îi bage în vreo corporaţie sau la propria firmă în care o să facă avioane sau cornete din hârtie şi în care va câştiga cât să îşi ia un I-phone sau un Mac în fiecare lună, dar va rămâne tot un idiot şi în interacţiunea sa cu alţi oameni o să fie tot prostul lu’ tăticu care are bani. Dar nu despre asta vreau să vorbim ! Aş vrea să luaţi măsuri, nu voi elevii, că nu o să fiţi prea tare băgaţi în seamă, dar măcar voi, dascălilor ! Refuzaţi să mai fiţi înjosiţi de un sistem corupt până în măduvă şi ridicaţi-vă din mocirlă ! Nu mai suntem pe timpul lu’ Ceaşcă în care trebuia să urmezi programa de la centru şi în care nu puteai să mişti ! Suntem în 2014 şi am rămas la fel de retardaţi ca atunci ! Pentru ce aveţi asociaţii, sindicate, etc. ? Ştiu că şi ele sunt mânjite şi put de la distanţă a prostie şi incompetenţă, dar ceva trebuie făcut! Sau dacă nu se poate, măcar gândiţi-vă că elevii ăştia, chiar dacă voi îi consideraţi proşti sau lepre sau etc. au nevoie de noutate, au nevoie de o informaţie care să îi atragă.

Dacă vrei să predai o viaţă Eminescu, bagă tată la curs pasaje din Călinescu din Viaţa lui Eminescu, să cunoască şi “dobitocul din bancă” că marele poet naţional a fost om, nu demiurg, că şi-a tras-o până a luat sifilis, că a băut cot la cort cu tovarăşii şi nu a reuşit să termine nici măcar liceul. De ce vreţi să îi spălaţi creierul ca în “perioada de aur, cu lapte şi miere”, că marele tovarăş al partidului, ce a scris de Maria care era pe tractor şi îl pupa în cur pe aviator şi, gata, era deja o valoare mondială şi trebuia ridicat în slăvi ? Educaţi-i ca pe copii voştri, că eu nu cred că şi pe ai voştri îi bateţi la cap cu Eminescu, marele luceafăr al poeziei române şi bla bla bla ! Mă pufneşte râsul, pe bune, când mă gândesc că am întâlnit profesoare pentru care ai băga mâna în foc că au fost soţiile marilor poeţi/scriitori români, d-asta care, dacă ai spus ceva urat despre marele demiurg sunt în stare, în mintea lor, să te crucifice, după ce în prealabil te-au biciuit şi ţi-au recitat o strofă la infinit, până când ai acceptat genialitatea sa !

Zici că Eminescu, Blaga, Arghezi sau un altul le-a oferit cel mai mare orgasm… intelectual (nu va gândiţi la prostioare, mă nebunaticilor) şi nu mai pot trăi dacă vine unu “mai şmecher” şi le spune că ăla a fost un analfabet, ăla un beţivan etc. Am ajuns în 2014 să ne batem pe scriitori ! Profesorii îndoctrinaţi, care au rămas cu informaţiile de acum o mie de ani, se iau la trântă cu ăştia noi, care au o experienţă mult mai mare, oricât s-ar bate anticii cu pumnii în piept ! Şi vă spun de ce: poţi să stai în învăţământ 50 de ani, să ai cel mai tare dosar, dacă tu nu ai reuşit să pui mâna pe o carte nou apărută, să vezi ce s-a schimbat, care e mersul lucrurilor în literatura de azi. Cei tineri au tabloul de ansamblu, au studiat în facultate totul, asta e avantajul lor şi voi vă ofticaţi că ei au priză mai mare le tineri ! Oare nu e normal ?

old-fashioned-school

Atât vă spun, este păcat de elevii ăştia, este păcat că nu li se oferă şansă de a alege, ca în statele dezvoltate, pentru că oricât de mult i-ai bagă tu în cap radicali, fizică, formule chimice sau literatură, dacă lui nu îi place, l-ai pierdut şi îţi va toci de frică, va învăţa doar la teste sau teză şi gataaa ! Şi oricum nu îl va ajută vreodată materia ta ! Gândeşte-te ce locuri de muncă sunt actuale în România, asta dacă poţi să te desprinzi din lumea ta didactică şi să vezi dacă îl poţi forma sau nu ! O să observi că în afară de informatică şi limbi străine, tu ca profesor eşti cam degeaba, pentru că piaţa cere informaticieni şi parlitori de limbi străine ! Dar trebuie să îţi faci treaba până la urmă şi să îi oferi o cultură generală omului ăstuia, chiar dacă îţi place sau nu. Dar o poţi face frumos, elegant, fără a-i da impresia că el este un prost şi tu eşti zeu ! Când vei înţelege acest lucru, lucrurile vor căpăta o direcţie normală şi respectul, cred eu, îşi va relua locul şi profesorul va fi privit cu admiraţie. Atunci o să vorbim despre adevăraţi mentori, despre oameni care m-au format, pe mine, elevul din prima sau ultima bancă !

Dorian Dron

profesori_brasov_net

Pozele sunt preluate, in ordine, de pe site-urile:

1. texswede.wordpress.com

2. facebook.com

3. www.bookaholic.ro

4. www.myenglishlanguage.com

5. www.viza.md

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare