O dăm în corzi cu Tănase (Ţapinarii) pe BlogulLor

O dăm în corzi cu Tănase (Ţapinarii) pe BlogulLor

După 13 ani în care au cucerit oraşele, stadioanele şi sutele de oameni ce le-au rămas mereu aproape, Ţapinarii, prin menestrelul Antivalentine’s day-ului său din drumul Taberei, megastarul Tănase s-a hotărât s-o dea în corzi cu Blogullor, într-un interviu beton. Ce a ieşit urmăriţi mai jos.

Adi, a trecut ceva timp de când nebunia cu Ţapinarii a luat naştere şi aş vrea să te iscodesc puţin într-un interviu, zic eu hazliu care, bineînţeles, are şi un substrat, că doar nu te-oi întreba eu cum îl cheamă pe colegul tău de trupă cum fac mai marii jurnalişti din România :)) Hai să depanăm nişte amintiri faine cu şi despre tine, Ţapinarii sau Semne:

BlogulLor: Suntem în 2014 şi mă gândesc cum ai reuşit tu şi Covei să prindeţi valul, să prindeţi nişa în industria asta muzicală plină de fiţe şi mizerie şi să vă creaţi un stil unic: folkul alternativ, cu un mesaj pozitiv, haios, dar care în esenţă este profund şi inteligent. Aţi planificat totul la început sau lucrurile au venit de la sine ?

Tănase: În primul rând am vrut să transmitem un mesaj simplu, curat şi sincer în primul rând şi a ieşit ce a ieşit, n-a fost niciodată vreo strategie, pur şi simplu am comunicat mereu aşa cum am simţit. Şi n-am făcut niciodată compromisuri.

BlogulLor: V-aţi format ca trupă în urma unui pariu pe o piesă, cum bine spuneau folkiştii 🙂 şi aţi cucerit România împreună cu “vagabonzii” de la Fără Zahăr şi Cassa Loco prin rebeliunea voastră, într-o perioada în care pe MCM, MTV sau Atomic erau Andree, 3SE, Genius. Aţi reuşit să mergeţi mai departe pentru că aţi rămas uniţi, pentru că aţi reuşit să vă provocaţi reciproc şi să plecaţi în turnee cu ei sau mereu aţi privit înainte şi aţi neglijat vorbele celorlate vedete autohtone ?

Tănase: N-avem nicio legătură cu Cassa Loco. Alte vedete autohtone nu ne interesează.

BlogulLor: O piesă la care eu cel puţin ţin foarte mult este de fapt una din primele tale compoziţii, poate chiar prima: Speranţa. De ce nu îi mai faci loc în playlist-ul vostru, mai ales că este o piesă de stare şi care dă peste bot multor “genii” care îşi construiesc piesele pe fundamentul unui cuvânt, oricât de nepotrivit ar fi el ? La ce te-ai gândit când ai compus-o ?

Tănase: Piesa am compus-o înainte de Ţapinarii, cu mult înainte de Ţapinarii, prin 1997, la 19 ani. E o piesă de stare, fiecare cuvânt e scris să te ducă undeva cu gândul, Eu m-am gândit la crăciunul însângerat din 1989. N-o mai cântăm că avem altele şi deocamdată ăsta pare playlistul ideal pentru momentul ăsta.

tapinarii

BlogulLor: Consideri că în 2014, datorită industriei muzicale care o ia rău de tot la vale şi a pieţei cd-urilor ce nu mai apucă nici să ajungă pe tarabe, mai are rost să imprimi pe un suport fizic piesele sau mai degrabă ar trebui schimbată perspectiva către o piaţă online, cloud, către albume virtuale contra cost sau o promovare agresivă pe youtube ?

Tănase: O să mergem şi noi mai mult pe online, dar cândva o să scoatem iar un disc care se va numi “DE vară…uşor”.

BlogulLor: Pentru că în orice formaţie la un moment dat au existat certuri, neînţelegeri, schimbări de mentalitate şi de orientare, cum se face că Ţapinarii a rezistat şi rezistă în continuare pe scena folk-ului alternativ din România, o scenă după părerea mea promovată superficial pe la televizor şi radio ?

Tănase: Suntem prieteni în primul rând.

BlogulLor: Care a fost reacţia ta când ai auzit “Sunt Fericit”, varianta remasterizată, recompletată, rescrisă (râde) de galeria Stelei şi nu ai auzit din partea lor nici măcar un cuvânt de mulţumire ? E ciudat să îţi vezi munca refolosită de alţii, fără a i se atribui compozitorului meritele ?

Tănase: Am auzit fanii cântând, ne-am bucurat, eu unul nici azi nu sunt sigur dacă e de bine sau rău.

BlogulLor: Câteodată formaţiile se satură să cânte acelaşi playlist şi mai simt nevoia să introducă şi câteva  piese mai vechi, care pentru ei au o valoare. Este greu să îţi reeduci publicul şi să îi dai şi ceea ce nu vrea în live-uri sau întotdeauna mergeţi pe principiul “publicul nostru, stăpânul nostru” ? Ce piesă/e mai veche/i ai vrea să introduci în playlist ?

Tănase: Sunt multe la care am renunţat pentru că în concerte pe piesele mai lente se vorbeşte şi ne deranjăm reciproc. Aşa că de obicei cântăm piese mai vechi sau mai lente doar la aniversare.

BlogulLor: Ţin minte că prin 2007 era când ne-am văzut prima oară într-un club din Braşov, după ce împreună cu Paul (Atron) ne creasem un setlist (de coveruri) din piesele voastre şi ne-aţi invitat pe scenă să cântăm împreună cu voi. Pentru cei care nu au avut niciodată ocazia să intre în vorbă cu voi sau să stea la o masă, pot confirma că sunteţi nişte tipi super ok, amabili, deschişi la mine, prietenoşi. Cum reuşiţi să păstraţi legătura aceasta cu fanii voştri şi cum nu a reuşit faima să vă injecteze nişte fiţe în vene ?

Tănase: NU ştiu ce-s alea fiţe. Suntem nişte oameni care îşi cântă trăirile personale şi atât.

formatia semne

BlogulLor: Semne este a treia familie a ta şi a două formaţie pe care ai înfiinţat-o. Cu toate că la un moment dat au fost nişte tensiuni la mijloc, ai reuşit să mergi mai departe şi să conduci proiectul frumos. Ai simţit că vrei să cânţi şi altceva decât Ţapinarii creând acest grup sau ai vrut pur şi simplu să ajungi în mainstream şi cu ei, să ai parte de un public mai larg ?

Tănase: Am vrut să cânt altceva, sunt genul de artist care nu-şi mai încape în piele, şi mă dedublez atât de uşor…

BlogulLor:  Ce îi trebuie unei formaţii ca Semne spre exemplu să aibă parte de mai multă promovare, de mai multe concerte şi de o deschidere către mainstream ? Dacă în Ţapinarii nu aveţi un manager, consideri că pentru o trupă mai mare e impetuos să îi angajezi unul care să se ocupe de toată hârţogăraia ?

Tănase: E tot muzică, faci piese şi cânţi, restul e tăcere.

BlogulLor: Care este cea mai frumoasă amintire legată de formaţie şi care este cea mai mare dezamăgire din muzică ?

Tănase: Dezamăgiri n-am, amintiri frumoase sunt prea multe.

BlogulLor: Am avut mereu o curiozitate: de unde “tanasisme” şi de ce nu ai continuat trilogia pieselor ? Ai avut o filosofie proprie când le-ai creat sau ele îţi amintesc de un moment din viaţa ta ?

Tănase: Tot aveam vorbe de duh când eram mai tânăr şi cineva mi-a zis că am tanasisme …cum erau fish-ismele în Ally McBeal. şi nah, era o trilogie, trilogia se opreşte la trei nu?:P

BlogulLor: Asimilez în mintea mea cuvântul Ţapinarii cu momentul când v-am descoperit (prin liceu) şi am avut o adevărată revelaţie. Cât de greu v-a fost şi vă este în continuare să creaţi mesaje pentru oameni cu capul pe umeri şi nu cu el în pungă ? Nu v-a fost frică la un moment dat că deranjaţi prin cultură ? Ce părere ai despre ce se întâmplă în prezent în toată industria asta, de la media, muzică, literatură etc. Consideri că involuăm ?

Tănase: NU cred că involuăm, cred că e loc pentru toată lumea şi ca să te audă cineva trebuie doar să strigi mai tare.

BlogulLor: Ce piesă ţi-a stors creativitatea la maximum ? Ţi-e greu să transpui în versuri nişte gânduri care nu îţi dau pace ? Cât de greu este să mulezi gândurile tale pe accorduri de chitară ? Este vreo piesă la care ţii mult ?

Tănase: Ţin la toate ale mele în egală măsură.

BlogulLor: Albumul 7 păcate răscumpărate a fost un album de cotitură, îl simt ca pe un prostest ! Acesta a fost conceput integral de tine, cu vocea şi chitara ta. Voiai să îi dai un alt curs Ţapinarilor, o altă direcţie ? La un moment dat am auzit un vers a lu’ Viţa de vie din Eşti mai frumoasă când plângi că “Din 7 păcate am 8. Nu sunt nici omul bun şi nici pomul copt”, era cumva orientat către Ţapinarii şi Mircea Rusu?

Tănase: NU cred că era orientat spre Ţapinarii, cred că i-a plăcut cum sună:D. Albumul nu e un protest, e cumva o continuare la Un rege fără regat, motivul pentru care a fost compus integral de mine este că atunci când am vrut să strângem piesele pentru album eu deja compusesem multe şi i-au plăcut toate lui Cosmin.

BlogulLor: Dacă te-aş provoca să faci schimb pentru o piesă cu Covei, să îi dai lui chitară şi să îi spui să cânte pe timbrul tău vocal, care ar fi acea piesă ? Şi invers ?

Tănase: Niciuna…aaa…n-ar fi bine

BlogulLor: De unde a pornit logo-ul vostru cu păpuşile voodoo ? A cui a fost ideea şi de ce păpuşi voodoo ? Ce-i drept foarte şmechere mascotele voastre.

Tănase: De la 2010 ani de folk alternativ, cineva de la Jurnalul le-a desenat şi au rămas aşa.

tapinarii_rgb

BlogulLor: Dacă mai ai timp, te supun la un test fulger, cred eu haios ;))) ce ţine în principiu de tine şi de pasiunile tale (râde) ! Ai voie să alegi o singură variantă :))) şi apoi îţi voi face profilul muzicologastropshiloumanoprietenescologic (pe ăsta trebuie să îl bag în DEX :))) (Răspuns Direct)

*cartofi prăjiţi sau piure ? –
* ketchup, maioneză sau muştar ? – ketchup
* ou prăjit sau omletă ? – prăjit
* La canapele, White Horse sau Rockstadt ? – White Horse
* Speranţa, Vise, Pentru voi, Pentru toată noaptea sau Singur ? – Speranţa
* apă sau apă spirtoasă plată cu lamaie :))) ? – bere
* bere sau sucdemere ? – bere
* Ţapinarii sau Semne ? – ambele plus Covernight
* voce subţire sau groasă ? – ia ghici
* plete sau chelie ? – plete, normal
* bicicletă, maşină sau motoare? (sper că nu răspunzi căruţă) – ford fiesta tdci
* Radio3 sau Rock Fm ? -Rocku lu’ Tănase la radio3net
* K1 sau Demo ? – niciuna
* Romane sau poezii ? – romane
* Carbonara sau Bolognese ? – carbonara
* Paraziţii sau Mafia ? – Paraziţii
* Bucuresti sau Brasov ? – Salajeaaan
* Ponta sau Iohannis ? – Vlad Ţepeş
* Milupa sau cereale ? – nu stiu ce-i milupa
* Turbo sau HubaBuba la metru ? – Turbo
* Casetă sau Cd ? – Mp3
* Andreea Balan sau Antoneasca :)) (las că ştiu eu că te-am văzut într-o poză cu Antoneasca) ? – niciuna
* Vinil sau Flac ? – Vinil
* Mirc sau Hi5 ? – Facebook
* chitara sau voce ? – voce
* fotbal sau nuconteazaaltsport :))) – tenis

BlogulLor: Şi acum că ne-am apropiat de final, sper să îţi fii făcut plăcere să îmi răspunzi la aceste întrebări şi închei cu veşnica, ultrademodata, supralicitată şi penibila întrebare: ai vreun mesaj pentru cititorii BlogulLor ? Sau dacă nu, spune tu ce vrei :))

Tănase: Ascultaţi Ţapinarii, e educativ.

Mersi fain pentru tot şi la cât mai multe concerte pe scenele din afară, cu astea din România vă descurcaţi voi şi singuri !

 Dorian Dron

Dacă doriți să revizitați BlogulLor în căutare de noi articole, dați-ne un Like pe pagina noastră de Facebook.

mg_0071

Pozele sunt prealuate, in ordine, de pe site-urile:

1. tapinarii.ro

2. tapinarii.ro

3. tanase.tapinarii.ro

4. tapinarii.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare