Zdob şi Zdub şi-au deschis muzeu

Zdob şi Zdub şi-au deschis muzeu

Articol preluat de pe site-ul: Hanul lui Papuc

Mesajul piesei este simplu: dragostea. În versurile noastre, iubirea se întretaie cu milostenia și aici înțelegi cât de complex este totuși acest sentiment. Așa se întâmplă că, uneori, cei ce s-ar părea că nu merită iubire, de fapt au cea mai mare nevoie de ea. În fine, discutând despre piesă, am ajuns cu toții la o idee comună, mai exact la o frază din Biblie, vă lăsăm să o descoperiți singuri la finalul videoclipului” – Roman Iagupov (www.zdob-si-zdub.com)

logo

Zilele trecute am dat peste recentul videoclip al băieţilor de la Zdob şi Zdub şi, sincer vă spun, m-a lăsat ca la dentist. Nu credeam că în România se mai pot realiza videoclipuri de o asemenea originalitate, montate pe o coloana sonoră puternică şi cerebrală. Pentru că astăzi, când vorbim despre Zdob şi Zdub, vorbim despre muzică elaborată, despre mesaj gândit şi analizat şi despre un sound fără imprefecţiuni (asta că să vă lămurească puţin percepţia, băieţii sunt singurii care se pun pe o scenă, închid luminile, îşi fac proba de sunet fără să se audă vreun accord în difuzoarele de faţă, iar în momentul în care reflectoarele pornesc sunetul este impecabil. Dovadă profesionalismul lor).

Cum nu mă interesează televizorul şi ce se mai mănâncă pe acolo, îmi deschid zilnic laptopul şi intru pe YouTube să văd ce noutăţi mai sunt. Media Pro Music mă anunţă că Zdobii pregătesc lansarea unui videoclip la Om cu inimă de lemn, piesă de rezistenţă de pe Basta Mafia, alături de mega-hitul (ca să vorbim şi noi în termeni cool de radio de duzină) Moldovenii s-au născut (adevărul e că la orice chef ai merge şi e un moldovean prin preajmă, piesa asta ridica la dans şi mesele şi scaunele şi gaina, porcul, copilul, vecinii, pe toata lumea). Eu cum sunt curios din fire, „dă să Play acolo, să vadă şi ochiul meu ce se întâmplă” (nicio legătură cu limbajul anumitor oameni ce ascultă anumite genuri de muzică :)). Şi dăi şi aşteaptă varianta finală, cu o plăcere şi o nerăbdare nelalocul ei. Băi, dar şi când a ieşit, să moară stratosfera de nu mi s-a părut cel mai tare videoclip al ultimilor ani în România.

Păi de ce? În afară faptului că piesa are o poveste atât de faină, în care pentru fiecare om, oricât ar fi el de îngândurat, de lipsit de sentimente, de prins în jocurile lumii, tot reuşeşte cumva să găsească pozitivitatea lumii, luând un pahar din vin, „ce inima încălzeşte”, reunind frate cu frate şi duşman cu duşman, videoclipul este pe măsura aşteptărilor. Pe lângă o simbolistica aparte a fiecarui om: de lemn, de piatră, cu inima de gheaţă sau de fier, care preferă să se retragă din lume sau să privească lumea dezaprobator, fără sentimente, rece, un lucru îi uneşte: Vinul, cel care dezleagă vorba, care porneşte toate mecanismele în interior, el este cel care lasă să intre lumina, veselia, bunăvoinţa şi fericirea. Este vorba despre dragostea din oameni care revine când totul în jur este schimbat.

Pe lângă toate acestea, videoclipul vine în completare şi ne introduce, treptat, în marele muzeu al Zdubilor. Dar nu orice muzeu. Nu vedem o adunătură de scule pe care s-a exersat sau cu care s-au suţinut concerte, ci vedem lumi în miniatură, expuse în camere securizate şi în care, paradoxal, viaţa îşi duce traiul. Videoclipul m-a dus cu gândul la muzeele mari în care vedeam surprins traiul în miniatură, în care vatra era în mijloc, în care uneltele stăteau în jurul focului şi oamenii băteau fierul etc.

Aici lumea trece o dată cu omul. Vedem cele 4 stadii: om de lemn, de piatră, cu inima de gheaţă şi de fier, în mediile lor, construite de un univers propriu. Grosso modo în videoclip şi în versuri trăim, că până la urmă asta e esenţa, istoria omenirii, de la epoca lemnului, a pietrei, epoca glaciară, a fierului, până în prezent, în care totul a fost unit de o licoare pe care Dumnezeu a lăsat-o omenirii. Noe când s-a dat jos din corabie, conform Bibliei, a zdrobit strugurii, a turnat licoarea în cană de lut şi s-a îmbătat din dragoste pentru creaţie. Nu contează tipul, felul, vinul a unit omenirea şi i-a oferit istoria. Chiar dacă epocile au fost îngropate, vinul e singurul care a reuşit să încălzească şi să îmbuneze oamenii. De aici a luat naştere şi dragostea pentru şi între oameni.

Există paralele între omul fără de sentiment ce căută să evadeze, să se regăsească şi nu poate să o facă decât lăsând vinul, „care în cap nu bate/Pe duşman preface-n frate, să-şi urmeze cursul şi evadarea din epoci, ieşirea şi trecerea prin timp. Vedem părăsirea fiecărei etape pentru ca vinul scurs în final, cu dubla conotaţie: o dată ca licoare propriu-zisă, ce se scurge prin şi în timp şi doi, de sânge vărsat, care prin prelingerea lui purifică oamenirea. O altă idee ar fi ca nu contează spiritul, că eşti din epoca elisabetană şi gesturile şi acţiunile sunt încărcate de o culturalitate aparte sau că eşti român şi îţi priveşti cerga brodată de pe perete, totul poate fi unit sub acelaşi sentiment.

zdob_si_zdub_concert

Răsturnând polii putem vedea şi trecerea anotimpurilor peste viaţa omului, aici e primăvară, vară, toamnă şi apoi iarnă, totul lăsat la voia destinului.

Ce m-a atras foarte mult la videoclip este accentul pe detalii, claritatea şi cumva plierea imaginii în mişcare pe versuri şi pe ideea piesei. De multe ori videoclipurile sunt ţâţica şi bucuţe să prindă la fălcuţe. Aici vedem un ansamblu de idei bine pus la punct, bine regizat şi expus, vedem istoria omenirii în 3 minute şi 41 de secunde şi poţi spune că, după ce l-ai vazut de câteva ori, ai descoperit ceva nou şi că eşti câştigat din punct de vedere cultural.

Am o singură dorinţă la voi, oameni dragi din online, hai să promovăm videoclipul aşa cum merită şi hai să înţelegem povestea din spatele lui. Dacă nu dă cu bucuţe şi cu efecte de calc pe voce nu poate să aibă şi Om cu inimă de lemn milioane de vizualizări ?

Eu unu mă plec în faţa voastră şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi, dragi zdubi şi la cât mai multe şi cu cap, la fel cum aţi făcut-o până acum !

Să ne sune vinul ghiurghiuliu în pahare !

Dorian Dron

Dacă doriți să revizitați BlogulLor în căutare de noi articole, dați-ne un Like pe pagina noastră de Facebook.

Imaginile sunt preluate, în ordine, de pe site-urile:

1. Imagine preluata din videoclip, sursa YouTube

2.catalogmusic.blogspot.ro

3. www.moldiva.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole asemanatoare